AktualnościPKE - było i jestPKE zapraszaDziałania statutuweAktywni w PKEZgłoś pomysłNasze struktury w PolsceKontaktLogowanie
REALIZACJA PROJEKTU
Społeczny monitoring wdrażania Bałtyckiego Planu Działania

Współpraca z organizacjami pozarządowymi               Współpraca z administracją               Materiały
sinice
Aktualności:
Spotkanie Rady do spraw Rolnictwa Ekologicznego
i Sprzedaży Bezpośredniej w Barzkowicach
4 grudnia 2015 r.


Spotkanie prowadził przewodniczący dr hab. Józef Tyburski.
Tym razem zostały poruszone problemy rynku i produktów ekologicznych. W zagajeniu przewodniczący Rady zwrócił uwagę na potrzebę zmiany akcentów w stymulowaniu rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zwrócił uwagę, iż dominujący dotychczas nacisk na dopłaty do powierzchni roślin uprawianych w systemie rolnictwa ekologicznego nie owocuje wzrostem spożycia żywności ekologicznej w Polsce. Co gorsza, coraz więcej przetworzonej żywności ekologicznej w naszym kraju pochodzi z importu. Dowodził, że głębszy sens rozwoju rolnictwa ekologicznego, w tym poparcie społeczne dla tego sposobu gospodarowania, uzyskamy zwiększając udział żywności ekologicznej w rynku. Wskazywał też, że lepiej będzie przeznaczyć środki finansowe na rozwój rynku wewnętrznego, niż na promocje polskiej żywności ekologicznej zagranicą. Odnosząc się do głównego tematu posiedzenia Rady, podkreślał, że promocja żywności ekologicznej poprzez wprowadzenie jej do stołówek szkół i przedszkoli pozwoli codziennie dotrzeć do licznego grona najmłodszych (przyszłościowych) konsumentów i ich rodziców, co jest o wiele bardziej skutecznym narzędziem promocji od sporadycznie emitowanych spotów reklamowych.
Środki wydane na taką promocję (np. w postaci 30% dopłaty do dziennej stawki żywieniowej) zostają w Polsce i są narzędziem profilaktyki zdrowotnej.

Następnie przewodniczący Rady ponownie zwrócił uwagę na potrzebę zwiększenia działań z zakresu promocji żywności ekologicznej na polskim rynku. Nie omieszkał wspomnieć jak trudna będzie droga do sukcesu. Między innymi porównał ceny polskich warzyw ekologicznych przeznaczonych na dostawy do przetwórni z cenami warzyw konwencjonalnych.





Partnerzy:
Polski Klub Ekologiczny
Oikos – Organic Norway
 eeab
Projekt współfinansowany z Funduszy EOG
w ramach
programu Obywatele dla Demokracji